2012. január 25., szerda

Jamie-féle halas pite



Jamie Oliver a szívem csücske - az egyik -, imádom, ahogy főz, magyaráz, kísérletezik és persze, ahogy mindezt előadja. Tőle lestem ezt a receptet, aminek adhattam volna azt a nevet is, hogy csőben sült hal zellerpürével borítva - vagy valami ilyesmit -, de gondoltam, a majdnem eredeti recept alapján készült finomságot nevezzük csak majdnem eredeti nevén.

Azért írom, hogy majdnem eredeti recept, ugyanis újdonsült paleosként kénytelen voltam belenyúlni egy picit, mégpedig ami a borítást illeti, mert Jamie ezt vajas tört krumplival követte el, én viszont zellerpürével. Valamint míg ő lazacot, rákot és füstölt tőkehal filét használt, én csak egyfélét, pangasius filét vettem. Na ez nem a paleo miatt, sokkal inkább pénztárcakímélés gyanánt történt így. Egyébként, az eredeti recept videóval ITT megtalálható.

Hozzávalók:

1 nagy zellergumó
1 vastag szál répa
2 szál zeller
1 citrom
15dkg cheddar sajt
60 dkg halfilé
1 kis csokor petrezselyem
1 piros chili paprika
2 közepes paradicsom v. 6-8 szem koktélparadicsom
2,5 dl kókusztej
1 e.k. vajzsír/ghí
Olíva olaj
bors
őrölt szerecsendió


Pucoljuk meg a zellergumót, kockázzuk fel és hideg kókusztejben, lassú tűzön tegyük fel főni. A kókusztej alá tegyünk egy kevés vizet és miután felforrt néha keverjük meg, nehogy leégjen, valamit ügyeljünk rá, hogy ki ne fusson. Nem kell megijedni, nem lesz kókusz íze, sőt, a kókuszlé tompítja a zeller jellegzetes, kissé tolakodó aromáját és egy nagyon finom, édeskés ízt nyerünk. Míg fő a zeller, egy reszelő segítségével aprítsuk fel a répát, a zellerszárakat, a sajtot és a chilit abba a tűzálló tálba, melyben meg kívánjuk sütni. Ha nem kapunk friss chilit, jó a szárított is, ebben az esetben morzsoljuk a többi hozzávalóhoz.



Ha ezzel megvagyunk negyedeljük fel a paradicsomokat, aprítsuk össze a petrezselymet, kockázzuk fel a halat és tegyük a tálba, majd reszeljük rá a citrom héját, csavarjuk rá a levét, ügyelve, hogy a magok ne kerüljenek bele. Végül jöhet egy nagy csipet só, bors és olíva olaj, melyekkel jól átforgatjuk az egészet.



Közben, ha már puha a zeller, vegyük le a tűzről és hagyjuk egy picit állni. A kókusztej eléggé besűrűsödik alatta, de ez épp kapóra jön a pürésítéshez. Ehhez ízesítsük az egészet kevés sóval, borssal és őrölt szerecsendióval, adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajzsírt és krumplinyomó segítségével törjük össze alaposan. 




Ha kész, a zellerpürét tegyük a sütőtálban már szépen elrendezett halas keverék tetejére, egy villa segítségével oszlassuk el egyenletesen, csepegtessünk rá egy kevés olíva olajat majd tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Ha megsült vegyük ki a sütőből, és várjunk pár percet a tálalással, hogy szépen lehessen szedni!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése