2012. január 27., péntek

Vörösboros bárányragu



Már régóta nézegettem ezt a ragut Jamie Oliver oldalán - igen, megint Jamie, mondtam, hogy imádom -, de valahogy a báránytól ódzkodtam egy kicsit. Egyszer ettem, már meg nem mondom, hol és nagyon nem ízlett. Viszont annyira jól nézett ki és az elkészítése sem nagy kaland, hogy úgy döntöttem, megfőzöm. Gondoltam, ha most sem kötök barátságot a báránnyal, akkor maximum csak húsimádó szerelmem tömi tele a pocakját.

Nos, Bár az elkészítés egyszerű - csak hosszadalmas - az előkészületek alatt nem egyszer ötlött fel bennem, hogy ez nem volt jó ötlet. A raguhoz szükséges zöldségek feldarabolása nagyjából három percet vesz igénybe, nem így a húsé. Mire megszabadultam az amúgy gyönyörű húst borító hártyáktól és az inak eltávolítható részétől komolyan leizzadtam, szóval csak jelzem, ha valaki arra vetemedik, hogy nekilát ennek, készüljön fel egy szakács vs. bárányhús meccsre. 

Hál'isten a hús kockázása volt a legnagyobb feladat, utána az étel gyakorlatilag magától elkészül. Igaz, ehhez majdnem három órára van szüksége, de bátran állítom, megéri a várakozást. Készítettem már párszor marha- és mindenféle pörkölteket, de ilyen omlós, zamatos, szinte már vaj állagú húst nem sikerült még előállítanom. És ami meglepett, hogy a több mint kétórás főzés alatt, míg a hús elnyerte ezt az isteni állapotot a répa és a zeller nem avanzsáltak bébipapivá sőt, a répa finoman ropogós maradt.

Hozzávalók:

2 zellerszár
2 közepes fej hagyma
2-3 db sárgarépa
3 ág friss rozmaring
70dkg kockázott, tisztított bárányhús
400g konzerves darabolt paradicsom levével együtt
Fél liter vörösbor (az alkoholt a paleolit táplálkozás kizárja, viszont a főzés során elpárolog a bor alkoholtartalma)
1 ek. hajdinaliszt (lehet sima liszt is, de az a paleo étrendbe nem fér bele, a hajdinaliszt is csak kompromisszum)
2 ek. olíva olaj
Só, bors

Első lépésként keressünk egy olyan edényt, amelyet tűzhelyen és sütőben egyaránt lehet használni. Ha megvan, daraboljuk fel a zellert, a sárgarépát, a hagymát, a rozmaringszárról lecsipkedett leveleket és a húst. Melegítsük fel az edényünket majd tegyük bele a zöldségeket, a rozmaringot és két evőkanál olíva olajat. Pirítsuk az egészet nagyjából tíz percig. Isteni illat lesz, ahogy a rozmaringból távozó olajok beterítik a zöldségeket és vegyülnek az olívával. Következő lépésként tegyük az edénybe a húst és szórjuk meg a kanál liszttel. Míg átpirítjuk a húst, kapcsoljuk be a sütőnket 180 fokra, hogy bemelegedjen. Adjuk a húshoz a vörösbort, a paradicsomkonzervet, egy kiskanál sót és egy csipet borsot. Forraljuk össze, majd húzzuk le a tűzről. Ha az edényünknek van teteje, akkor azzal, ha nincs, akkor dupla rétegű alufóliával takarjuk le légmentesen és tegyük a sütőbe 1.5 órára. Az idő leteltével vegyük ki a ragut, távolítsuk el a fóliát, vagy a tetőt és helyezzük vissza még fél órára. 




Amikor ez is megvan, vegyük ki a ragut a sütőből. Ha túl hígnak találjuk a szaftot, akkor a tűzhelyen fedő nélkül, erős lángon, folyamatos kevergetés mellett párologtassuk el a felesleges vizet, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget. Tálalás előtt kóstoljuk meg és ha szükségét érezzük, ízlés szerint sózzuk újra. Köretnek krumpligombócot, friss kenyeret, vagy angolosan párolt zöldségeket tudok elképzelni - jómagam a paleo jegyében köret nélkül fogyasztottam és úgy is nagyon finom és laktató volt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése